Activiteiten en meedoen

Zelf iets organiseren in de buurt

Inwoners die een goed idee hebben voor het verbeteren van de buurt, kunnen hiermee altijd terecht bij de gemeente. Wilt u bijvoorbeeld:

  • meehelpen om zwerfvuil op te ruimen
  • de wijk opknappen of beter inrichten
  • een straatfeest organiseren
  • of iets anders opzetten waardoor buurtgenoten elkaar vaker ontmoeten?

De gemeente kan met u meedenken over de mogelijkheden. Misschien is er ook geld beschikbaar om uw plan uit te voeren. De gemeente noemt dit soort plannen ook wel een burgerinitiatief of bewonersinitiatief.

De participatiemakelaar

De participatiemakelaars van de gemeente Uithoorn zijn een vast aanspreekpunt binnen de gemeente voor bewonersinitiatieven. Ze kunnen u ondersteunen bij de zoektocht naar mogelijkheden om uw burgerinitiatief uitgevoerd te krijgen.

Zij kunnen onder andere:

  • meedenken over het succesvol maken van uw initiatief;
  • helpen verbindingen te leggen met andere initiatiefnemers, ondernemers, media, organisatieondersteuners;
  • helpen bij het vinden van de juiste informatie;
  • meedenken over de financiĆ«le mogelijkheden, bijvoorbeeld een aanvraag bij het Initiatievenfonds.

Contact opnemen met de participatiemakelaars? Kijk op Uithoorn.nl.

Het initiatievenfonds

Geld nodig om iets te organiseren? Het initiatievenfonds van Uithoorn en De Kwakel u misschien verder helpen. Het fonds biedt startbudget voor inwoners van Uithoorn die zelf iets willen organiseren voor de wijk, waardoor het wonen en leven er prettiger wordt. Meer informatie over het initiatievenfonds.

Meer ondersteuning

Er zijn in de gemeente Uithoorn nog meer organisaties die u kunnen helpen met uw idee voor de buurt. De hulp kan bestaan uit geld, of uit praktische ondersteuning. Kijk voor een actueel overzicht op de website van de gemeente Uithoorn.

Buurtbeheer: samen de wijk verbeteren

In Uithoorn zijn er 3 groepen voor buurtbeheer. Deze groepen houden zich met van alles bezig binnen de wijk. U kunt er meepraten over de buurt, leuke activiteiten organiseren voor wijkbewoners en helpen om de buurt schoon te houden en op te knappen. Interesse? De groepen voor buurtbeheer zijn:

Coronahulp Uithoorn

De website Coronahulp Uithoorn is er voor Uithoornaars die iets willen betekenen voor iemand in hun buurt in tijden van corona. Bijvoorbeeld door een klusje te doen of de hond uit te laten. U kunt er zelf een oproep plaatsen om hulp aan te bieden. Of u reageert op een bestaande oproep.

Buurtcentrum

Loop eens binnen bij het buurtcentrum of wijkgebouw om navraag te doen hoe u actief kunt worden in de buurt.

Organisaties