Opleiding en inburgering

Bijscholen of omscholen

Om bij te blijven op uw vakgebied, is het verstandig om af en toe een cursus of opleiding te volgen. Voor een nieuw beroep moet u waarschijnlijk een hele studie of opleiding volgen. Bijscholen of omscholen kan goed zijn voor uw baankansen!

De voordelen op een rijtje

  • Met bijscholen leert u verder in het beroep waarin u al werkt. Zo zorgt u ervoor dat u bijblijft of dat u nog een stapje verder kunt doen. Uw werkgever wil misschien wel meebetalen als u de cursus of opleiding voor uw werk kunt gebruiken. Dan kunt u misschien ook afspreken dat u lessen mag volgen of tentamens mag maken onder werktijd.
  • Met omscholen leert u voor een heel nieuw beroep. Omscholen duurt daardoor vaak wat langer dan bijscholen. Vaak moet u dit in uw eigen tijd doen, maar misschien wil uw werkgever ook hier wel aan meewerken en meebetalen.

Als leerbaan

U kunt werken en leren combineren in een leerbaan. U gaat dan een of twee dagen in de week naar school en werkt de rest van de week in een leerbedrijf.

Tips voor cursussen en opleidingen

Op werk.nl vindt u informatie over allerlei cursussen en beroepen. U kunt er ook kijken als u niet precies weet wat u wilt. Vraag ook eens aan mensen in uw omgeving welke cursussen of opleidingen zij hebben gedaan. Of kijk op deze website: springest.nl

Mogelijkheden

  • U kunt een volledige opleiding volgen of een losse cursus.
  • Heeft u veel werkervaring, maar geen diploma's? Dan kunt u uw ervaring misschien laten omzetten in een ervaringscertificaat.
  • Met een uitkering zijn er ook mogelijkheden om te gaan studeren.
Zie ook