Zorg en ondersteuning

Fietsen

Wilt u ondanks uw beperking blijven fietsen, dan heeft u misschien iets aan deze tips.

Elektrische fiets (e-bike)

U kunt eens een elektrische fiets (e-bike) proberen. Dat is een fiets met een motortje dat op een accu loopt. Als u de trapondersteuning aanzet, hoeft u zelf minder hard te trappen. Op de website van de ANWB vindt u meer informatie over elektrische fietsen.

Er zijn veel e-bikes te koop, die verschillen in bijvoorbeeld het gewicht of het soort trapondersteuning. Hoe kiest u een fiets die bij u past? U leest er alles over in de keuzewijzer van Blijf Veilig Mobiel. De bijbehorende checklist kunt u thuis invullen en meenemen naar een fietsenzaak als u een fiets gaat uitzoeken.

Alvast online fietsen kijken? De ANWB heeft een fietsenvergelijker.

Snorfiets of scooter

Als het fietsen u minder goed afgaat, kunt u een snorfiets of snorscooter nemen. Op de meeste snorfietsen hoeft u niet te trappen. Een snorfiets moet op het (brom)fietspad rijden en mag maximaal 25 km/uur. Meer over de regels voor snorfietsen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Voor een snorfiets moet u een rijbewijs AM hebben. Tenzij u een autorijbewijs (categorie B) heeft. Mocht uw autorijbewijs om medische redenen niet langer geldig zijn, dan is het mogelijk om toch een rijbewijs AM te krijgen. Op de website van het CBR kunt u informatie krijgen over de medische beoordeling.

Driewielfiets

Een driewielfiets kan een uitkomst zijn als u niet (meer) op een gewone fiets of e-bike kunt fietsen. Door de 3 wielen valt de fiets niet om. U hoeft dus niet zelf uw evenwicht te bewaren. Kijk voor meer informatie over driewielfietsen op de website van de Fietsersbond.

Fietsen op een driewielfiets is vaak even wennen. In sommige gemeenten worden driewielfietslessen georganiseerd door een lokale welzijnsorganisatie of door de Fietsersbond. U kunt contact opnemen met het Sociaal Loket om de mogelijkheden na te vragen.

Een aangepaste fiets aanvragen bij de gemeente

Misschien kunt u met een aangepaste fiets nog wel fietsen. U kunt hierbij denken aan een driewielfiets, een vierwielfiets, een rolstoelfiets en een handbike. Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u een overzicht van aanpassingen voor de fiets.

Een aangepaste fiets kan in sommige gevallen worden vergoed door de gemeente via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente kijkt waarvoor u het nodig heeft en wat uw gezondheidsproblemen zijn. De gemeente verstrekt alleen een aangepaste fiets als dat voor u de best passende oplossing is. U betaalt een eigen bijdrage. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Sociaal Loket. Meer lezen over de werkwijze van de gemeente kan op de pagina over de Wmo.

U kunt ook op eigen kosten een aangepaste fiets aanschaffen.

Aangepaste fiets voor uw werk

Als u een aangepaste fiets nodig heeft voor uw werk, dan kijkt het UWV of u hier recht op heeft. U kunt bij het UWV een aanvraag doen.

Zie ook