Zorg en ondersteuning

Scootmobiel en gesloten buitenwagen

Met een scootmobiel blijft u mobiel. U kunt dan zelf op pad om een boodschap te doen, familie te bezoeken of een tochtje te maken. Een gesloten buitenwagen is een 45-kilometerwagen voor mensen met een beperking, zoals een Canta.

U kunt een scootmobiel kopen, huren of van de gemeente in bruikleen krijgen. Hetzelfde geldt voor de gesloten buitenwagen.

Hoe regel ik het?

U kunt contact opnemen met het Sociaal Loket van de gemeente Uithoorn. Daarna zal de klantmanager van het Sociaal Loket met u bespreken wat een goede oplossing voor u is. En bepalen of u in aanmerking komt voor een scootmobiel vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Voor de vergoeding van een scootmobiel gelden een aantal voorwaarden. Voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat u niet ver kunt lopen en dat u geen gebruik kunt maken van ander vervoer. Maar dat u wel zelfstandig kunt deelnemen aan het verkeer en ook nog goed kunt zien.

Een andere mogelijkheid is dat u zelf contact opneemt met een leverancier, zij kunnen u dan verder helpen. Leveranciers van scootmobielen in de omgeving van Uithoorn zijn:

  • Medipoint (scootmobiel huren, Amstelveen en Hoofddorp)
  • Meyra
  • Kersten

Scootmobiel: in natura of pgb

Als u in aanmerking komt voor een scootmobiel via de gemeente, dan kunt u kiezen voor een voorziening in natura of voor een persoongebonden budget (pgb).

  • Als u kiest voor een voorziening in natura, dan krijgt u van de leverancier een scootmobiel in bruikleen. De gemeente bepaalt bij welke leverancier u terecht kunt.
  • Als u een persoonsgebonden budget (pgb) krijgt, kunt u zelf van dat geld een scootmobiel kopen. U kunt kiezen voor een nieuwe, maar er zijn ook een heleboel goede tweedehands scootmobielen te koop. Bijvoorbeeld bij de Thuis-Zorg Outlet Amsterdam (website: Thuis-zorgoutletamsterdam.nl).

Onderhoud en eigen bijdrage

Voor een scootmobiel of gesloten gehandicaptenvoertuig betaalt u een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt berekend en geïnd via het CAK. Ook betaalt u een bijdrage voor het onderhoud van het gehandicaptenvoertuig.

Scootmobiel kopen of huren

Kopen heeft als voordeel dat u zelf het gewenste exemplaar kunt uitkiezen en dat dit ook een gebruikte scootmobiel kan zijn. U kunt hiervoor terecht bij een thuiszorgwinkel of hulpmiddelenleverancier.

Bij veel van deze leveranciers kunt u ook terecht als u een scootmobiel wilt huren.

Tweedehands scootmobielen vindt u bijvoorbeeld via de Thuis-Zorg Outlet Amsterdam (website: www.thuis-zorgoutletamsterdam.nl) of via de website Zorgoutlet.nl.

Scootmobiel kiezen

Er zijn allerlei soorten scootmobielen, snelle en langzame, voor twee personen, met 3, 4 of 5 wielen. Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u meer informatie over de verschillende modellen.

Of u vraagt aan mensen die u kent, die al een scootmobiel hebben, wat voor scootmobiel ze zouden aanraden.

Scootmobielcursus

Rijden met een scootmobiel kan even wennen zijn. Als u het voor het eerst doet, krijgt u vaak les van een ergotherapeut. U kunt ook een training krijgen van de leverancier van uw scootmobiel.

U kunt ook een scootmobieltraining volgen om beter te leren rijden. Veilig Verkeer Nederland organiseert scootmobieltrainingen in samenwerking met gemeenten. Meer informatie op de website van VVN.

Gesloten buitenwagen

Een andere optie is misschien een gesloten buitenwagen. Dat is een soort kleine auto met een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur. Voorbeelden van gesloten buitenwagens zijn: Canta, Amica, Arola en Mini Cruiser City.

U komt alleen in aanmerking voor een gesloten buitenwagen via de gemeente wanneer alle andere vormen van vervoer, zoals openbaar vervoer, scootmobiel of eigen auto geen oplossing voor u zijn. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Sociaal Loket.

Verkeersregels

Voor de wet zijn scootmobielen en gesloten buitenwagens gehandicaptenvoertuigen. Er gelden dezelfde regels. U mag op verschillende plaatsen rijden: op de stoep, het voetpad, het fietspad, en de rijbaan. Er gelden verschillende maximumsnelheden en u mag niet rijden op een autoweg of snelweg. Meer uitleg over de maximumsnelheden en de andere verkeersregels vindt u op de website van de Rijksoverheid.

U heeft voor een gehandicaptenvoertuig geen rijbewijs nodig. Kan het voertuig harder dan 10 km per uur, dan is de minimumleeftijd voor de bestuurder 16 jaar. Jongeren onder de 16 jaar kunnen een ontheffing aanvragen om er toch in te mogen rijden.

Zie ook