Vervoer

Assistentie bij reizen met het vliegtuig

Als u een beperking of een lichamelijke handicap heeft, kunt u gewoon met het vliegtuig reizen.

Assistentie

Wanneer u een vlucht boekt, kunt u van tevoren aangeven wat voor hulp u nodig heeft. Zo kunt u op de luchthaven assistentie krijgen. De assistent kan u helpen vanaf het moment dat u aankomt op de luchthaven. Bijvoorbeeld bij het inchecken. Assistentie kunt u aanvragen via uw luchtvaartmaatschappij of reisbureau.

Binnen Europa is afgesproken dat u niets extra's betaalt voor deze hulp en voorzieningen.

Informeer naar de mogelijkheden

U kunt op de website van uw luchtvaartmaatschappij of van de luchthaven kijken voor meer informatie over vliegen met een handicap. U kunt ook bij uw reisbureau vragen wat er mogelijk is.

Op tijd aangeven wat u nodig heeft

Het is verstandig om bij uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie ruim van tevoren aan te geven dat u assistentie nodig heeft. Controleer bij de luchthaven wat voor termijn ze stellen. Vaak geldt een termijn van 48 uur voor vertrek.

U mag gratis 2 mobiliteitshulpmiddelen meenemen in het vliegtuig, bijvoorbeeld een rolstoel. Meld dit ook op tijd bij uw luchtvaartmaatschappij.

U kunt eventueel ook nog even kort voor vertrek bellen om zeker te weten of alles goed geregeld is.

Op tijd inchecken

Ga bij het reisbureau, de luchtvaartmaatschappij of de luchthaven na hoe lang van tevoren u moet inchecken op de luchthaven. Tel daar nog een half uur bij op, als u minder mobiel bent. Heeft u een zware elektrische rolstoel of een scootmobiel, dan is het verstandig om er nog een half uur extra voor te nemen.

Een reisgenoot

Misschien kunt u samen vliegen met iemand die geen lichamelijke handicap heeft, zodat hij of zij u kan helpen. Dit kan praktisch zijn als u niet zelfstandig naar het toilet kan.

In sommige gevallen kan de luchtvaartmaatschappij u verplichten om een begeleider mee te nemen. Dit geldt als u niet zelfstandig:

  • medische handelingen kunt uitvoeren
  • veiligheidsvoorschriften aan boord kunt volgen en/of uitvoeren

Vraag bij uw luchtvaartmaatschappij of reisbureau na wat de voorwaarden precies zijn. U kunt daar ook uw begeleider aanmelden.