Vrijwilligers mogen een vergoeding krijgen voor hun werk. Tot een bepaald bedrag is deze vergoeding belastingvrij. Een vrijwilligersverzekering is een verzekering die de gemeente afsluit voor vrijwilligers die in de gemeente wonen.

Vrijwilligersvergoeding

Als vrijwilliger mag u een kleine vrijwilligersvergoeding ontvangen voor uw werk. Bijvoorbeeld voor de reiskosten die u maakt. Maar het mag ook een vergoeding zijn voor uw inzet. Er gelden wel maximumbedragen: komt u boven dit bedrag uit, dat moet u er belasting over betalen. Op de website van de Belastingdienst kunt u meer lezen over vrijwilligersvergoedingen.

Heeft u een bijstandsuitkering en bent u jonger dan 27 jaar, dan kan het zijn dat er voor u andere regels gelden voor de onkostenvergoeding. Heeft u een uitkering, dan is het altijd verstandig om bij de uitkeringsinstantie te informeren welke regels precies voor u gelden voor de vrijwilligersvergoeding.

Vrijwilligersverzekering

De gemeente kan een verzekering afsluiten voor inwoners die vrijwilligerswerk doen. Die verzekering geldt dan automatisch voor alle inwoners die vrijwilliger zijn. Als iemand schade of letsel veroorzaakt óf oploopt tijdens vrijwilligerswerk, kan het zijn dat de verzekering van de gemeente hiervoor dekking biedt. U kunt bij uw gemeente terecht voor meer informatie over de vrijwilligersverzekering.

Meer informatie bij Steunpunt Vrijwilligerswerk

Heeft u vragen over de regels rondom vrijwilligerswerk dan kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk. Via vrijwilligerswerk@stdb.nl of telefonisch via 0297 230280. Het Steunpunt is bereikbaar van maandag tot en met donderdag.

Op de website van het Steunpunt Vrijwilligerswerk kunt u ook meer informatie vinden over rechten en plichten bij vrijwilligerswerk en over de regels rondom onkostenvergoedingen.

Het Steunpunt Vrijwilligers is onderdeel van Uithoorn voor Elkaar. Verschillende organisaties op het gebied van welzijn in Uithoorn werken hier samen om u zo snel mogelijk op weg te helpen met uw vragen en ideeën. Heeft u een vraag over vrijwilligerswerk of wilt u iets organiseren? Loop eens binnen op het wekelijkse spreekuur of neem contact op per telefoon of e-mail.

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod