Vrijwilligerswerk

Vrijwilliger worden

U kunt op allerlei manieren passend vrijwilligerswerk vinden.

Steunpunt Vrijwilligerswerk en online vacaturebank

Wilt u vrijwilliger worden, dan kunt u kijken of er iets is dat bij u past in de online vacaturebank van het Steunpunt Vrijwilligerswerk. Wilt u persoonlijk advies over het zoeken van vrijwilligerswerk, dan kunt u een afspraak maken met het Steunpunt Vrijwilligerswerk via vrijwilligerswerk@stdb.nl of telefonisch via 0297 230280. Het Steunpunt is bereikbaar van maandag tot en met donderdag.

Het Steunpunt Vrijwilligers is onderdeel van Uithoorn voor Elkaar. Verschillende organisaties op het gebied van welzijn in Uithoorn werken hier samen om u zo snel mogelijk op weg te helpen met uw vragen en ideeën. Heeft u een vraag over vrijwilligerswerk of wilt u iets organiseren? Loop eens binnen op het wekelijkse spreekuur of neem contact op per telefoon of e-mail.

Coronahulp Uithoorn

De website Coronahulp Uithoorn is er voor Uithoornaars die iets willen betekenen voor iemand in hun buurt in tijden van corona. Bijvoorbeeld door een klusje te doen of de hond uit te laten. U kunt er zelf een oproep plaatsen om hulp aan te bieden of te vragen. U kunt ook reageren op een bestaande oproep.

Aan de slag bij een organisatie naar keuze

Veel maatschappelijke organisaties draaien voor een deel op vrijwilligers. U kunt zich zelf aanmelden bij zo'n organisatie. Waarschijnlijk kent u er wel een aantal in uw buurt. Bijvoorbeeld:

  • het ziekenhuis
  • de school van uw kinderen
  • de bibliotheek
  • het buurthuis
  • een sportvereniging

Kijk ook eens bij de informatie over soorten vrijwilligerswerk voor een overzicht van organisaties die op vrijwilligers draaien.

Mensen uit uw omgeving helpen

Andere vrijwilligers zoeken meer hun eigen weg, doen losse klusjes voor anderen, helpen mensen in hun omgeving of doen tijdelijke klusjes op eigen initiatief.

Kijk eens in de krant of gemeentegids

Advertenties voor vrijwilligerswerk vindt u ook vaak in de lokale krant of de buurtkrant. Ook kunt u eens in de gemeentegids kijken.

Tips om gerichter vrijwilligerswerk te zoeken

Weet u nog niet precies wat u zoekt, zet dan voor uzelf eens uw ideeën op een rijtje. Dan kunt u vervolgens gerichter vrijwilligerswerk zoeken. Stel uzelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Wat voor soort werk vindt u leuk? Bijvoorbeeld buiten of binnen? Met uw handen werken of juist vooral praten? Zelfstandig aan het werk, met een groep, of 1 op 1? Werk waar u ervaring mee heeft of juist iets totaal anders?
  • Waar bent u goed in? Kunt u goed met mensen omgaan, bent u creatief, weet u veel van financiën en administratie, heeft u een rijbewijs?
  • Met wat voor mensen wilt u werken? Kinderen, mensen met een beperking, sporters, ouderen, zieken?
  • Hoeveel uur bent u per week beschikbaar? Zijn er ook momenten dat u niet kunt?
  • Kunt u en wilt u op vaste uren beschikbaar zijn, of deelt u uw tijd liever zelf in?

Praat er ook over met mensen in uw omgeving. Misschien kent u wel iemand die al vrijwilliger is en kunt u met diegene een keer meelopen om te kijken of dat werk ook iets voor u is.

Vrijwilligersmarkt

Het vrijwilligerssteunpunt organiseert elk jaar in september een vrijwilligersmarkt. Voor meer informatie of aanmelden kunt u terecht bij het Info- en Adviespunt van Uithoorn voor Elkaar.

Zie ook