Zorg en ondersteuning

Steunmaatregelen vanwege de coronacrisis

Veel mensen raken in de problemen door de gevolgen die het coronavirus heeft voor hun werk. De overheid heeft maatregelen genomen om banen te behouden. Deze maatregelen zorgen ervoor dat bedrijven bijvoorbeeld hun personeel kunnen doorbetalen en zzp’ers niet zonder geld komen te zitten.

Overzicht steunmaatregelen en laatste nieuws

Een overzicht van alle steunmaatregelen vindt u op deze websites:

De steunmaatregelen kunnen de komende tijd nog wijzigen. Ook komen er misschien nog steunmaatregelen bij. Houd de websites dus goed in de gaten!

Hieronder vindt u meer informatie over 2 van de steunmaatregelen: de TVL en de Tozo. De Tozo is een gemeentelijke regeling. U kunt deze ondersteuning dus aanvragen bij uw gemeente of de organisatie die de regeling voor uw gemeente uitvoert.

TVL

Voor ondernemers die door de coronamaatregelen meer dan 30% van hun omzet hebben verloren is er een tegemoetkoming: de Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL). De TVL is er voor bedrijven met minder dan 250 werknemers. De regeling loopt van 1 juni t/m 30 september 2020.

Gedupeerde ondernemers krijgen een tegemoetkoming om hun vaste lasten te kunnen betalen. De hoogte van de tegemoetkoming hangt af van de hoogte van het omzetverlies. Een bedrijf krijgt maximaal €50.000 voor een periode van 4 maanden. Meer informatie over de TVL vindt u op RVO.nl.

Tozo: ondersteuning zelfstandigen vanwege het coronavirus

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een gemeentelijke noodvoorziening voor zelfstandigen die in de knel komen door de coronacrisis. U kunt controleren of u in aanmerking komt via de Krijg ik Tozo check van de Rijksoverheid.

Voor meer informatie en het doen van een aanvraag kunt u terecht bij het Sociaal Loket.

U kunt als zelfstandige met een eigen bedrijf of beroep voor een periode van 4 maanden een Tozo-uitkering krijgen: van 1 juni t/m 30 september 2020. Dit is een verlenging van de Tozo-regeling die liep in de maanden maart, april en mei.

De Tozo-uitkering vult uw inkomen aan tot het sociaal minimum. U hoeft dit bedrag niet terug te betalen. Vanaf 1 juni telt het inkomen van uw eventuele partner ook mee. Als uw partner voldoende inkomen heeft om van te leven, heeft u (samen) geen recht op de Tozo-uitkering. Naast de uitkering kunt u een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen van maximaal 10.517 euro. U betaalt 2% rente en moet de lening binnen 3 jaar weer terugbetalen.

Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid:

Corona Calculator & regelingencheck: snel inzicht in regelingen voor ondernemers

Er zijn online tools waarmee ondernemers snel kunnen zien welke regelingen voor hen gelden:

Goed om te weten

Steunmaatregelen kunnen samengaan. U kunt als ondernemer bijvoorbeeld zowel TVL als Tozo aanvragen.

De overheid gaat misbruik bestraffen.

Heeft u nog vragen? Ondernemers kunnen telefonisch hun vragen stellen bij het KVK Coronaloket: 0800 2117. Het KVK Coronaloket is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur. U kunt uw vraag ook via Twitter stellen. Kijk voor meer informatie op de website van het KVK Coronaloket.

U kunt uw vraag ook stellen aan het Ondernemersloket Uithoorn. Stuur een e-mail naar: ondernemersloket@uithoorn.nl.