Hulp bij het huishouden is ondersteuning voor mensen die hun huishouden niet (helemaal) zelf kunnen doen. Huishoudelijke hulp kunt u krijgen via de thuiszorg of van een zelfstandig werkende hulp. De ondersteuning kan licht zijn of zwaarder.

Wassen, schoonmaken, opruimen

Onder lichte ondersteuning valt:

  • schoonmaken
  • opruimen
  • wassen en strijken

Er komt bijvoorbeeld iemand bij u stofzuigen, bedden opmaken of afwassen. U bepaalt zelf wat er moet gebeuren en wanneer. Deze ondersteuning heet Hulp bij het huishouden 1 (Hbh1).

Huishouden organiseren

Het kan zijn dat er meer nodig is dan alleen hulp bij de huishoudelijke werkzaamheden. Bijvoorbeeld omdat u vergeetachtig wordt. Of omdat u door uw beperking moeite heeft om structuur aan te brengen in het huishouden. Of omdat u nog nooit zelf het huishouden hebt gedaan. De thuishulp denkt dan met u mee over wat er moet gebeuren in huis. De thuishulp kan u ook leren hoe u bepaalde huishoudelijke klussen uitvoert.

Samen heet dit ook wel Hulp bij het huishouden 2 (Hbh2).

Koken, boodschappen doen en kinderen opvangen

De gemeente bepaalt uiteindelijk voor welke vormen van huishoudelijke hulp u een vergoeding krijgt. Het is mogelijk dat een boterham smeren, koken, boodschappen doen of zorgen voor de kinderen onder Hulp bij het Huishouden van de gemeente valt. Maar dit is niet in alle gevallen zo.

Vaak verwijst de gemeente eerst naar een andere oplossing:

Er zijn bovendien schoonmaakdiensten, glazenwassers, klusjesmannen etc. die u zelf kunt inschakelen voor hulp in het huishouden. Een overzicht vindt u op de pagina over huishoudelijke hulp zelf regelen.

Diensten Thuis: extra uren huishoudelijke hulp

Met Diensten Thuis kunnen extra uren hulp bij het huishouden worden ingezet. Bijvoorbeeld voor het doen van boodschappen (eventueel onder begeleiding), een grote schoonmaak of de wasverzorging. Dit is er voor:

  • Mensen die huishoudelijke hulp krijgen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
  • Mensen die mantelzorger zijn voor een naaste met een chronische aandoening of beperking. U moet hiervoor ingeschreven staan bij Mantelzorg en Meer. Inschrijven kan via de website van Mantelzorg en Meer.

Voldoet u aan de voorwaarden dan kunt u zelf met uw zorgaanbieder afspraken maken over de extra uren. U betaalt per uur 5 euro aan uw zorgaanbieder. De gemeente legt de resten van de kosten bij. U kunt maximaal 2 uur per week hulp bij het huishouden inkopen via Diensten Thuis.

Andere hulp van de thuiszorg

Misschien heeft u ook hulp nodig bij eten, douchen, aankleden of toiletbezoek. Dit kan ook via de thuiszorg. Dan is het geen hulp bij het huishouden, maar hulp bij persoonlijke verzorging.

Hulp bij het Huishouden aanvragen

Heeft u moeite om uw huishouden zelf te doen? En kunnen mensen in uw omgeving u daarbij niet genoeg ondersteunen? Dan kunt u Hulp bij het Huishouden vragen.

Vergelijk hulpaanbod