Wonen en huishouden

Samen koken en eten

Samen koken of eten kan ook een oplossing zijn als u niet meer goed zelf kunt koken. U kunt hulp vragen aan mensen uit uw omgeving of vrijwilligers. Of eens aanschuiven bij een buurtrestaurant.

Samen koken

Kunt u niet alles meer zelf, dan kan er misschien af en toe een vriend, familielid of buur komen helpen bij het koken. Diegene kan de dingen overnemen die u niet meer kunt. Bijvoorbeeld de aardappels schillen of lang staan bij het fornuis.

Wilt u ook nieuwe mensen ontmoeten? Dan kunt u misschien meedoen aan een kookactiviteit bij het buurtcentrum.

Vrijwillige kok vinden

Misschien kent u wel iemand die af en toe voor u wil koken. Dat kan ook van te voren. U kunt het eten dan in de koelkast of vriezer bewaren en het zelf opwarmen.

Weet u niet wie u hiervoor moet vragen?

  • Dan kunt u misschien iemand uit de buurt vinden via de Buurtverbinding. Via deze website kunnen mensen in Uithoorn hulp bij klusjes aanbieden en om hulp vragen.
  • Op Thuisafgehaald kunt u vrijwillige koks vinden die eten maken voor mensen die niet zelf kunnen koken. Zo'n thuiskok brengt het eten aan huis.
  • Ondersteuning nodig bij het vinden van een vrijwilliger? Neem contact op met Uithoorn voor Elkaar.

Samen eten met buurtgenoten

Op steeds meer plekken kunnen buurtgenoten met elkaar eten. Dit heet dan bijvoorbeeld 'eetpunt' of 'buurtrestaurant'. Voor een klein bedrag schuift u gezellig aan bij uw buurtgenoten en krijgt u een warme maaltijd. Vaak is het in het buurtcentrum, verzorgingshuis of ouderencentrum.

Plekken waar u kunt aanschuiven in Uithoorn:

  • Project Open Tafel in Wijksteunpunt Bilderdijkhof, elke dinsdagmiddag (meer informatie volgt)
  • Het restaurant van verpleeghuis het Hoge Heem, dagelijks lunch van 12:00 tot 14:00 en diner van 17:00 tot 19:00 (de Gemaksavond).
  • De Wereldkeuken in het Buurtnest
  • De Eetkamer van de Evangelische Christengemeenschap

Iets voor u meenemen

Als u weet dat iemand over een paar dagen bij u langs komt, kunt u diegene vragen om een paar boodschappen voor u mee te nemen. Dat kan bijvoorbeeld van pas komen bij de zware dingen, zoals zakken aardappels en pakken melk.

Hulp vragen

Misschien vindt u het lastig om anderen om hulp te vragen. Of juist om hulp te aanvaarden. Bedenk dan dat de meeste mensen graag helpen. Voelt u zich bezwaard, dan kunt u ook kijken of u iets terug kunt doen. Meer tips om hulp te vragen leest u bij Durf te vragen.

Zie ook