Heeft u een ernstige lichamelijke beperking? Dan kunt u overwegen een ADL-woning te huren. De grootste aanbieder van ADL-woningen is Fokus. Een ADL-woning heet daarom ook wel een Fokuswoning.

Zelfstandig wonen

In een Fokuswoning woont u zelfstandig in een aangepast, rolstoeldoorgankelijk huis. U krijgt persoonlijke assistentie bij dagelijkse activiteiten. Deze hulp kunt u 24 uur per dag oproepen via een intercomsysteem. De hulppost zit dichtbij, waardoor hulp altijd snel ter plaatse kan zijn. U kunt op deze manier zelfstandig blijven wonen op uw eigen manier.

Aanbod ADL-woningen

Op de website van Fokus vindt u een kaart met het woningaanbod van Fokus. Fokus heeft in heel Nederland ADL-woningen. Er zijn ook ADL-woningen van andere aanbieders. Het gaat om 2 projecten, in Wassenaar en in en rond Amsterdam.

ADL-assistentie

U kunt 24 uur per dag hulp inroepen. Dit heet ADL-assistentie. ADL staat voor 'algemene dagelijkse levensverrichtingen'. U krijgt hulp bij uw lichamelijke verzorging, toiletbezoek, eten en drinken en andere dagelijkse handelingen, zoals bijvoorbeeld een boek klaarleggen, een verpakking openmaken of een band oppompen.

ADL-assistentie wordt gegeven op aanwijzing van de bewoner. Die bepaalt zelf wat er wordt gedaan, wanneer het wordt gedaan en hoe het wordt gedaan.

Eenvoudige verpleegkundige handelingen vallen ook onder ADL-assistentie. Heeft u daarnaast intensievere verpleging en hulp bij het huishouden nodig, dan moet u dat apart regelen. Bijvoorbeeld via de thuiszorg.

Woningaanpassingen

In een Fokuswoning zijn standaard de douche en het toilet al aangepast. Ook is er een aangepaste keuken met in hoogte verstelbaar aanrechtblad. Voor meer informatie over de aanpassingen in een Fokuswoning kunt u terecht bij Fokus.

Het kan zijn dat de standaard aanpassingen in de Fokuswoning voor u niet voldoende zijn. U kunt dan individuele woningaanpassingen regelen bij uw gemeente.

Kosten en aanmelden

Woont u in een ADL-woning, dan hoeft u niet te betalen voor de ADL-assistentie. Deze kosten worden vergoed uit een speciale regeling, via de Wet langdurige zorg (Wlz). U betaalt wel huur voor uw woning. Daarvoor kunt u eventueel huurtoeslag aanvragen.

Om u aan te melden voor een Fokuswoning kunt u zich inschrijven bij Fokus. Voldoet u aan de voorwaarden, dan komt u op een wachtlijst voor een ADL-woning. U kunt zelf reageren als er een woning beschikbaar komt.

Voorwaarden

U kunt in een ADL-woning wonen, wanneer u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • u heeft een zware lichamelijke beperking of aandoening
  • u heeft een rolstoeldoorgankelijke woning nodig
  • u heeft minstens 5 uur ADL-assistentie per week nodig
  • u bent in staat om zelfstandig te wonen, zelfstandig assistentie op te roepen en aanwijzingen te geven aan de zorgverleners

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod