Een mantelzorgwoning is een woning op uw eigen terrein die is aangepast voor mantelzorg. U kunt een mantelzorgwoning aan uw huis vastbouwen. U kunt ook een kant-en-klare woning in uw tuin laten plaatsen.

Het fijne van deze oplossing is dat u snel bij uw naaste kan zijn als dat nodig is. Dit maakt het ook gemakkelijker voor u om de zorg te combineren met uw gezin of met uw baan.

Verbouwen

U kunt zelf een mantelzorgwoning aanbouwen. Of u bouwt een bestaande ruimte om tot mantelzorgwoning. Bijvoorbeeld de garage. U mag een keuken en badkamer aanleggen. Stopt de mantelzorg, dan moeten deze weer worden verwijderd. De ruimte mag dan niet meer als woning worden gebruikt.

Kant-en-klaar

Losse mantelzorgwoningen zijn makkelijk en snel te plaatsen en kunnen ook weer weggehaald worden als de mantelzorg niet meer nodig is.

Een kant-en-klare mantelzorgwoning is leverbaar met de aanpassingen die uw dierbare nodig heeft. Veel aanpassingen zitten er al standaard in. Andere meer specifieke aanpassingen kunt u apart aanvragen. U kunt zelf contact opnemen met een leverancier van mantelzorgwoningen voor meer informatie. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Hodes Huisvesting of op de pagina over de mantelzorgwoningen van Pas Aan.

Regels & vergunning

U heeft geen vergunning nodig voor het plaatsen van een mantelzorgwoning. Maar er gelden wel regels, onder andere voor de plaats, grootte, veiligheid en isolatie van de woning. Daarnaast zijn er regels voor wie er gebruik mag maken van de mantelzorgwoning en wat er moet gebeuren als de mantelzorg stopt. Een overzicht van de belangrijkste regels staat op de website van MantelzorgNL.

Bij twijfel over de vergunning is het altijd verstandig om navraag te doen bij uw gemeente. U kunt ook de vergunningscheck doen op omgevingsloket.nl.

Mantelzorgwoning plaatsen

Voor uitleg over de mogelijkheden kunt u contact opnemen met de leveranciers Hodes Huisvesting of Pas Aan.

Woningcorporaties plaatsen soms ook mantelzorgwoningen. Bijvoorbeeld wanneer de mantelzorgwoning bij een huurhuis moet komen. U kunt hierover informatie vragen bij de woningcorporatie of het Sociaal Loket.

Mantelzorg en woonurgentie

Geeft of krijgt u mantelzorg en moet u daarom dringend dicht bij uw naaste wonen? Dan kunt u misschien woonurgentie krijgen van de gemeente. U krijgt dan voorrang op anderen bij het zoeken naar een sociale huurwoning.

De gemeente geeft niet zomaar woonurgentie. Er gelden wel voorwaarden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Sociaal Loket.

Kangoeroewoning

Een kangoeroewoning bestaat uit twee zelfstandige woningen, die met elkaar in verbinding staan. Zo'n woning is heel geschikt wanneer familieleden die elkaar zorg geven, bij elkaar willen wonen.

Dit heet ook wel een 'tandemwoning', 'duowoning', 'schakelwoning' of 'meergeneratiewoning'.

Mantelzorgwoning en gevolgen voor uitkering

Het plaatsen van een mantelzorgwoning op uw adres kan gevolgen hebben voor uw uitkering. Wanneer mensen samenwonen zijn de kosten voor de huishouding lager. Daarom krijgen mensen een lagere uitkering als zij samenwonen. De gemeente kijkt naar het inkomen van de persoon met wie u een gezamenlijke huishouding voert, om te bepalen of u recht heeft op bijstand. En om de hoogte van uw uitkering te bepalen. Wat een gezamenlijke huishouding is, kunt u nalezen op de website van het Juridisch Loket.

Maar ook als u géén gezamenlijke huishouding heeft, kan het zijn dat u een lagere uitkering krijgt, omdat u samenwoont. Dit heet de kostendelersnorm. Het uitkeringsbedrag hangt af van het aantal huisgenoten. Niet alle huisgenoten tellen mee voor de kostendelersnorm. Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de regels.

Dit geldt voor mensen met een bijstandsuitkering of Anw-uitkering. En voor mensen die een AIO-aanvulling aanvragen.

Wanneer een mantelzorgwoning een eigen adres en voordeur heeft, geldt dit niet als samenwonen en blijft de uitkering gelijk.

Vergelijk hulpaanbod