Er zijn verschillende woonvormen waarin ouderen zelfstandig wonen, maar wel hulp kunnen krijgen. Dat kan bijvoorbeeld in een seniorenwoning of zorgwoning. U betaalt zo'n woning zelf en regelt eventuele zorg apart.

Seniorenwoningen

Een seniorenwoning is een woning die geschikt is voor de oudere bewoner. In de meeste seniorenwoningen zijn de woonkamer, badkamer, slaapkamer en keuken op dezelfde verdieping ('gelijkvloers'). Zo'n woning heet ook wel nultredenwoning. In een seniorenwoning woont u zelfstandig.

In Uithoorn zijn een aantal wooncomplexen met aanpassingen voor ouderen die slecht ter been zijn, met aangepaste drempels en automatische deuropeners.

Een seniorenwoning heeft vaak een gunstige ligging voor ouderen: dicht bij openbaar vervoer en met winkels op loopafstand.

Een geschikte seniorenwoning vinden

U kunt een seniorenwoning huren, bijvoorbeeld via een woningcorporatie. Woningcorporaties werken vaak met een leeftijdsgrens bij de toewijzing.

In Uithoorn kunt u het aanbod sociale huurwoningen bekijken via de website van WoningNet Regio Amsterdam. Op deze website staan 2 overzichten waarmee u een geschikte seniorenwoning kunt vinden:

Van Groot naar Beter-regeling

Bent u huurder bij woningcorporatie Eigen Haard en ouder dan 55 jaar? En woont u in een eengezinswoning? Dan krijgt u de kans om met voorrang te verhuizen naar een geschikte seniorenwoning. Eigen Haard biedt deze mogelijkheid via de regeling 'Van Groot naar Beter'.

Kijk voor meer informatie op de website van Eigen Haard.

Particulier huren of kopen

Een seniorenwoning particulier huren of kopen kan ook. Op Funda.nl kunt u overzichten vinden van het huuraanbod seniorenwoningen en koopaanbod seniorenwoningen.

U kunt ook uw huidige woning (laten) aanpassen en er op die manier een seniorenwoning van maken.

Zorgwoning of serviceflat

In een zorgwoning woont u zelfstandig, maar met zorg dichtbij. Zorgwoningen horen vaak bij een woonzorgcentrum, maar dat is niet altijd zo. De woningen zijn aangepast, de thuiszorg zit vlakbij en kan snel bij u zijn. Op die manier kunt u veilig wonen, in een beschermde woonomgeving. Vaak is er ook een ontmoetingsruimte, waar u samen kunt eten of koffiedrinken.

Zorgwoningen zijn er niet alleen voor senioren, maar voor iedereen die een aangepaste woning nodig heeft. U huurt een zorgwoning via een woningcorporatie of zorginstelling. Kopen is soms ook mogelijk.

Appartement of aanleunwoning huren bij woonzorgcentrum

U kunt ook een appartement of aanleunwoning huren bij een woonzorgcentrum. U betaalt zelf de huur van de woning. U kunt daarbij gebruik maken van de voorzieningen van het woonzorgcentrum, bijvoorbeeld de ontmoetingsruimte. De zorg en ondersteuning die u nodig heeft, regelt u zelf.

De Hemen

In Uithoorn zijn er zelfstandige appartementen in het complex De Hemen van Woonzorg Nederland. Kijk voor meer informatie op de website van Woonzorg Nederland. Voor advies over het regelen van zo'n woning kunt u terecht bij de ouderenadviseurs.

Opname in een zorgcentrum

Heeft u dagelijks veel zorg nodig? Dan kunt u ook in een zorgcentrum gaan wonen, maar met wonen, verzorging en verpleging in één pakket aan zorg. Meer over woonzorgcentrum of verpleeghuis.

Organisaties

Verhuur seniorenwoningen

Woonzorg Nederland

 020-66 62 666 woonzorg.nlProf. E.M. Meijerslaan 31183AVAmstelveen

Woonzorgcentrum of verzorgingshuis

Amstelring - Wijkzorgteam Zijdelwaard Uithoorn

 0297-51 95 20 amstelring/hethogeheemWiegerbruinlaan 291422CBUithoorn

Amstelring - Wijkzorgteam Zijdelhof Uithoorn

 020-75 60 000 amstelring.nlBilderdijkhof 11422DTUithoorn

Amstelring - Wijkzorgteam Thamerdal

 020-75 60 000 amstelring.nlPrinses Margrietlaan 861421XJUithoorn

Vergelijk hulpaanbod