Zorg en ondersteuning

Hulp en steun van anderen bij de zorg in de laatste levensfase

Mensen in uw directe omgeving kunnen u en degene die gaat overlijden steunen. Vraag om hulp van familieleden, buren, vrienden en kennissen. U kunt ook ondersteuning krijgen van vrijwilligers of lotgenoten.

Om hulp vragen

Mensen helpen elkaar meestal graag. Vaak bieden ze dat ook aan. Maar u kunt natuurlijk ook zelf om hulp vragen.

Misschien vinden mensen het juist wel fijn dat u om hulp vraagt. Ze durven u wellicht niet goed te bellen, omdat ze u niet willen storen. Soms vinden mensen het ook moeilijk, omdat ze niet zo goed weten wat ze moeten zeggen als iemand gaat overlijden.

Op de hoogte houden

U kunt uw familie en vrienden zo goed mogelijk op de hoogte houden. Zo kunnen ze u misschien ook beter tot steun zijn en de hulp aanbieden die u op dat moment het meest nodig heeft.

Hulp krijgen

Er zijn allerlei manieren waarop mensen u kunnen helpen:

  • U kunt iemand bellen als u behoefte heeft om uw verhaal even te doen. Een troostend woord of een goed advies kunt u in deze tijd goed gebruiken.
  • Iemand kan een paar praktische taken van u overnemen. Denkt u maar aan boodschappen doen, medicijnen halen, klusjes in huis, administratieve zaken, of zelfs de bewindvoering (het regelen van de financiën).
  • Het is fijn dat er in de laatste dagen steeds iemand bij uw dierbare is. U kunt anderen vragen om 's nachts te waken, zodat u kunt slapen.

Hulp van vrijwilligers

Er zijn verschillende organisaties die vrijwilligers leveren voor stervensbegeleiding. Een vrijwilliger kan bijvoorbeeld helpen met lichamelijke verzorging, waken of emotionele steun.

De hulp heet ook wel vrijwillige palliatieve terminale zorg.

Mantelzorgondersteuning

Ook zijn er organisaties dieĀ mantelzorgondersteuning bieden, waaronder palliatieve zorg. Ook voor deze zorg worden vrijwilligers ingezet. Een vrijwilliger kan bijvoorbeeld klussen van u overnemen om u te ontlasten.

Bellen met een hulplijn

Heeft u vragen of wilt u gewoon even uw verhaal kwijt aan iemand die met u meedenkt?

Dan kunt u bellen met:

  • MantelzorgNL Mantelzorglijn: 030 760 60 55
  • De Luisterlijn: 0900 0767