Zorg en ondersteuning

Steun van anderen bij het rouwproces

Mensen in uw omgeving kunnen u tot steun zijn in het rouwproces. U kunt ook contact leggen met een lotgenotengroep, hulplijn of rouwtherapeut.

Mensen die dichtbij u staan

Allereerst kunt u natuurlijk denken aan de mensen die dicht bij u staan: familieleden en vrienden. Maar misschien ook buren en kennissen. Als u het prettig vindt kunt u uw verdriet met hen delen.

Mensen uit uw omgeving kunnen op verschillende manieren helpen. Ze kunnen bijvoorbeeld:

  • Een luisterend oor bieden.
  • Er voor u zijn op moeilijke dagen. Bijvoorbeeld op de verjaardag of sterfdag van de overledene, of met de feestdagen.
  • Samen met u een uitstapje ondernemen, als afleiding.
  • Helpen om de persoonlijke bezittingen van de overledene op te ruimen, als u daaraan toe bent.

Steun vragen

Veel mensen vinden het moeilijk om iemand bij te staan die net een dierbare heeft verloren. Ze weten niet wat ze moeten zeggen of doen. Of ze voelen zich ongemakkelijk. Ook zijn mensen bang dat ze hun eigen gevoelens van verdriet niet de baas kunnen. Als u dat weet kunt u mensen misschien over de streep helpen door zelf het initiatief tot contact te nemen.

Soms weten mensen niet wat ze moeten zeggen en zeggen ze dingen waaraan u op dat moment helemaal geen behoefte heeft. U kunt dat gerust zeggen en vertellen wat u wel graag wilt horen.

Lotgenoten

Verder kunt u nog denken aan mensen die hetzelfde hebben meegemaakt: lotgenoten. Zij weten als geen ander wat voor gevoelens er door u heen gaan. Er zijn ook gespreksgroepen voor mensen die een dierbare hebben verloren.

Hulplijnen

U kunt ook de telefoon pakken voor een gesprek. Er zijn verschillende hulplijnen die u kunt bellen:

Chatten kan ook:

Vrijwilligers

U kunt over uw gevoelens praten met een vrijwilliger. Bijvoorbeeld via een organisatie die hulp biedt bij rouwverwerking. Dit kunnen religieuze organisaties zijn, maar ook instanties als Humanitas en andere vrijwilligersorganisaties.

U kunt zich ook aanmelden voor een huisbezoek van een vrijwilliger. Voor meer informatie kunt u zich onder andere richten tot een ouderenadviseur of vrijwilligersorganisatie.

Professionele hulp

Voor professionele hulp kunt u contact opnemen met uw huisarts. Voor deskundige hulp bij een rouwproces kunt u ook de hulp inroepen van een rouwbegeleider of een rouwtherapeut.

Zie ook