Bij een mantelzorgondersteuner kunt u uw vragen stellen over alles wat komt kijken bij de zorg. Bijvoorbeeld: hoe u de zorg kunt regelen, hoe u zelf leuke dingen kunt blijven doen, hoe u goed omgaat met de aandoening van uw naaste en welke hulpmiddelen er mogelijk zijn.

Steunpunt mantelzorg

De gemeente heeft een steunpunt voor mantelzorg: Mantelzorg en Meer. U kunt daar terecht voor informatie en ondersteuning. Dagelijks te bereiken via 020 – 5127250. Op donderdag is er spreekuur in medisch centrum Waterlinie. Op de website van Mantelzorg en Meer kunt u uitgebreide informatie vinden.

Mantelzorg en Meer is onderdeel van Uithoorn voor Elkaar. Verschillende organisaties op het gebied van welzijn in Uithoorn werken hier samen om u zo snel mogelijk op weg te helpen met uw vragen en ideeën. Heeft u een vraag over mantelzorgondersteuning of wilt u iets organiseren? Loop eens binnen op het wekelijkse spreekuur of neem contact op per telefoon of e-mail.

MantelzorgNL

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Zij behartigen de belangen van mantelzorgers en geven ondersteuning.

U kunt lid worden van MantelzorgNL of naar hun Mantelzorglijn bellen (030 760 60 55). U kunt daar terecht met al uw vragen, zorgen en problemen.

Ouderenadviseur of cliëntondersteuner

Heeft u behoefte aan hulp bij het regelen van de zorg? Een cliëntondersteuner kan met u meedenken, helpen met aanvragen van zorg, en u helpen in het contact met zorginstellingen.

Een ouderenadviseur is gespecialiseerd in de vragen en problemen over zorg die ouderen tegenkomen. Een ouderenadviseur is er ook om mantelzorgers te adviseren over de zorg voor een ouder iemand.

Meer lezen over cliëntondersteuning en ouderenadvies.

Casemanager dementie

Een casemanager dementie ondersteunt mensen met dementie en mantelzorgers bij al hun vragen over dementie. Daarnaast biedt hij of zij informatie over zorgmogelijkheden en helpt eventueel zorg te regelen. De casemanager is uw aanspreekpunt voor vragen, ook wanneer er meerdere zorgverleners betrokken zijn.

U kunt bij het Sociaal Loket, uw huisarts of uw zorginstelling navragen of u een casemanager dementie kunt krijgen. In de gemeente Uithoorn is de casemanager dementie een wijkverpleegkundige.

Mantelzorgmakelaars

Als mantelzorger moet u veel regelen. Een mantelzorgmakelaar kan u hierbij helpen, bijvoorbeeld bij de administratie. Mantelzorgmakelaars kunnen ook bemiddelen tussen u en uw werkgever, als u werk en mantelzorg wilt combineren. Via Mantelzorg & Meer kunt u voor een beperkt aantal uren gratis hulp krijgen van een mantelzorgmakelaar.

U kunt ook zelf rechtstreeks contact leggen met een mantelzorgmakelaar. Dit is aan te raden als u ondersteuning wilt voor meer dan een paar uur. De hulp is dan wel tegen betaling. Als u aanvullend bent verzekerd, kan het zijn dat uw zorgverzekeraar de kosten van zo'n mantelzorgmakelaar vergoedt. Dit kunt u nazoeken in uw verzekeringspolis of op de website van de beroepsvereniging voor Mantelzorgmakelaars.

Cursus of lotgenotencontact

Tijdens een cursus voor mantelzorgers of een lotgenotenbijeenkomst kunt u veel informatie opdoen over mantelzorg en het omgaan met de aandoening of beperking van uw naaste.

Zulke bijeenkomsten worden vaak georganiseerd door het steunpunt mantelzorg in uw gemeente. Of door patiëntenverenigingen. U kunt onder het kopje 'Hulpaanbod' kijken wat er beschikbaar is of contact opnemen met het Sociaal Loket voor meer informatie.

Informatie bij het Sociaal Loket

Heeft u een vraag over mantelzorgen of over mantelzorgondersteuning in uw gemeente? Dan kunt u ook contact opnemen met het Sociaal Loket om uw situatie te bespreken; de klantmanager van het Sociaal Loket zal dan met u meedenken over een passende oplossing voor uw vraag.

Hulpaanbod

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgvrijwilliger

U kunt de zorg tijdelijk overdragen aan een vrijwilliger. Deze...

Informatiebijeenkomsten voor familieleden over diverse psychiatrische...

Tijdens de informatiebijeenkomsten staat steeds een ander thema...

Mantelzorgondersteuning

De ruim 300 Steunpunten Mantelzorg in het land richten zich op het...

Contactbijeenkomst mantelzorgers

Alzheimer Café

Zie informatie Alzheimer Café op website...

Lotgenoten en regiobijeenkomsten

De lotgenotenbijeenkomst is gericht op het contact leggen met...

Lotgenotencontact

In groepsverband wisselt men ervaringen uit en krijgt men erkenning...

Organisaties

Steunpunt mantelzorg

Mantelzorg & Meer

 020-51 27 250 mantelzorgenmeer.nlBouwerij 41185XXAmstelveen

Mantelzorgorganisatie

Uithoorn voor Elkaar

 0297-30 30 44 uithoornvoorelkaar.nuKoningin Máximalaan 301421LCUithoorn

Mantelzorg & Meer

 020-51 27 250 mantelzorgenmeer.nlBouwerij 41185XXAmstelveen

MantelzorgNL - Landelijke Vereniging voor...

 030-65 92 222 mantelzorg.nlSparrenheuvel 383708JEZeist

GGZ met mantelzorgondersteuning

Prezens - onderdeel van GGZ inGeest

 088-78 85 015 ggzingeest.nlLaan van de Helende Meesters 4331186DLAmstelveen

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod