Wonen en werken

De meeste jongeren gaan vroeg of laat op kamers. Het is goed om ze voor te bereiden op zelfstandig wonen en bijvoorbeeld de kosten van woonruimte.

Bijbaantje en vakantiewerk

Onder de 18 jaar gelden veel regels die bepalen hoeveel je kind mag werken en verdienen. Wat voor werk kunnen jongeren doen?

Solliciteren

Solliciteren doe je op een vacature of door een open sollicitatie te sturen. Waar moet je kind op letten, wat is een cv en welke tips geef je voor het gesprek?

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk vergroot de talenten en de wereld van je kind en kan een opstapje zijn naar betaald werk. Hoe vindt je kind vrijwilligerswerk dat bij hem past?

Werkomstandigheden

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor goede werkomstandigheden en veiligheid op het werk. Hoe kan je kind helpen de veiligheid op het werk te verhogen?

Stress op het werk

Als de werkdruk (te) hoog ligt, kan je kind last krijgen van stress op het werk. Wat zijn vaak de oorzaken van werkstress en wat kan je kind er tegen doen?

Werken met een beperking

Werken met een beperking kan lastig zijn. Sinds de participatiewet van 2015 zijn regelingen veranderd. Wat zijn die veranderingen en waar vind je kind meer informatie?

Huren of kopen voor je kind

Als je kind geen studentenkamer kan vinden, kun je een huis huren of kopen. Hoe kun je dat het beste doen en waar vind je de benodigde informatie over wet- en regelgeving?

Kosten woonruimte

Als je kind op zichzelf gaat wonen, moet het zelf de kosten voor woonruimte betalen. Met welke eenmalige en terugkomende kosten moet je kind rekening houden?

Op kamers

Er komt een moment dat je kind op kamers wil gaan wonen. Welke opties voor kamerhuur zijn er, waarom zijn studentenkamers duur en wat hoort bij de uitzet?

Voorbereiding zelfstandig wonen

Als je kind zelfstandig gaat wonen, moet het voor zichzelf gaan zorgen. Hoe help je je kind zich goed voor te bereiden op zelfstandig wonen terwijl ze nog thuis wonen?

Wonen met een beperking

Wonen met een beperking vereist soms aanpassingen aan het huis. Waar kun je dat aanvragen, hoe kan je kind toch op vakantie en wat als je kind op zichzelf wil wonen?

Emigreren

Jongvolwassenen zijn nog steeds bezig hun eigen identiteit vorm te geven. Wat betekent een grote levensverandering als emigreren voor je kind?

Vergelijk hulpaanbod