Baby- en peuterkoekjes? Laat je niet misleiden

Geplaatst op: 8 juli 2021

Het gangpad van een supermarkt, met supermarktschappen

Voedingscentrum: kinderkoekjes niet zo gezond als ze lijken

In de supermarkt worden allerlei koekjes verkocht als 'babykoekjes' of 'peuterbiscuits'. Het Voedingscentrum heeft een aantal verpakkingen van dit soort kinderkoekjes bekeken en waarschuwt ouders voor misleiding.

Kinderen hebben de koekjes niet nodig

Baby- en peuterkoekjes lijken misschien gezond omdat erop staat dat ze geschikt zijn voor hele jonge kinderen. Maar ze zijn vaak erg groot. Soms zijn ze verpakt in portiezakjes met 2 of meer koekjes bij elkaar, die vaak ook tegelijk gegeven worden. Hierdoor krijgen kinderen veel verzadigd vet en suiker binnen. Kinderen hebben deze koekjes niet nodig.

Bij het bestuderen van de kinderkoekjesverpakkingen kwam het Voedingscentrum van alles tegen. Babybiscuits bijvoorbeeld met méér suiker dan een gewoon biscuitje. Of vrolijke letterkoekjes gezoet met geconcentreerd appelsap, wat net zo goed suiker is.

Calcium en vitamines: liever niet via een koekje

Op sommige koekverpakkingen staat ook dat er extra calcium of vitamines in zitten. Maar dit maakt koekjes nog niet gezond. Deze voedingstoffen kan een kind beter binnenkrijgen met gezond eten uit de Schijf van Vijf.

Meer weten? Bekijk het nieuwsbericht van het Voedingscentrum.

Vergelijk hulpaanbod