Heeft u een uitkering, maar is een gewone baan nog net een stapje te ver voor u? Dan is een participatieplaats misschien iets voor u. Een participatieplaats is een eenvoudige baan voor mensen met een uitkering van het Sociaal Loket (Participatiewet, IOAZ of IOAW). U krijgt geen salaris voor het werk. Het Sociaal Loket betaalt uw uitkering gewoon door.

Wennen aan werk

Op de participatieplaats kunt u wennen aan het werk en werkervaring opdoen.

Eenvoudig werk

Het werk op een participatieplaats is eenvoudig. Het mag geen werk zijn waarvoor u eigenlijk een normaal salaris zou moeten krijgen. U kunt het werk op de participatieplaats soms combineren met een cursus of opleiding.

Tijdelijk werk

Het werk op een participatieplaats is tijdelijk. U kunt het hooguit een paar jaar doen. Het is de bedoeling dat u uiteindelijk een gewone baan krijgt, of een re-integratietraject .

De gemeente beslist

Het Sociaal Loket beslist of u op een participatieplaats gaat werken. U bepaalt samen met de het Sociaal Loket en met de werkgever welk werk u precies gaat doen. U kunt een premie krijgen als u voldoende uw best doet en u met het werk uw kans op een gewone baan vergroot.
U kunt ook zelf om een participatieplaats vragen, maar het Sociaal Loket is niet verplicht om u een plaats te geven.

Vergelijk hulpaanbod