Zorg en ondersteuning

Rolstoel

Er zijn veel verschillende soorten rolstoelen. Natuurlijk is het belangrijk dat u een rolstoel krijgt die past bij uw beperking en uw levensstijl.

Soorten en maten

Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u een overzicht van de verschillende soorten rolstoelen. U kunt ook eens gaan kijken bij een organisatie die rolstoelen verkoopt of uitleent, bijvoorbeeld de thuiszorgwinkel. Winkels in de buurt waar u terecht kunt:

  • Medipoint (thuiszorgwinkel in Hoofddorp en Amstelveen)
  • Vegro

Rolstoelen zijn ook tweedehands verkrijgbaar. Kijk daarvoor eens op Thuiszorgoutletamsterdam.nl.

Voor school of werk

Als u een rolstoel of ander loophulpmiddel nodig heeft voor school of werk, dan kunt u een aanvraag indienen bij het UWV.

Voor tijdelijk gebruik

Heeft u maximaal 6 maanden een rolstoel nodig? Dan kunt u een rolstoel lenen bij de thuiszorgwinkel. Dit wordt vaak vergoed door de zorgverzekering. De thuiszorgwinkel moet dan wel een contract hebben met uw zorgverzekeraar. Meestal is het lenen van een rolstoel dan gratis.

Gaat u naar een andere leverancier, dan moet u misschien een deel zelf betalen. Informeer daarom van tevoren bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Voor langdurig gebruik

U komt bij de gemeente in aanmerking voor een rolstoel als u moeite heeft met het verplaatsen in en om het huis, of met het verplaatsen buitenshuis.

Uw klachten moeten medisch aantoonbaar zijn en u moet de rolstoel langdurig nodig hebben.

U kunt contact opnemen met het Sociaal Loket van de gemeente Uithoorn als u zelf niet tot een oplossing van uw probleem kunt komen. U doet dan een melding voor Wmo-ondersteuning. Dat kunt u ook doen voor een sportrolstoel. Vervolgens zal de klantmanager van het Sociaal Loket beoordelen of u inderdaad een rolstoel nodig heeft.

Meer lezen over hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Vergoeding bij langdurig gebruik

Voor een rolstoel voor langdurig gebruik betaalt u geen eigen bijdrage. Dit is vastgelegd in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Dat betekent niet dat elke rolstoel volledig wordt vergoed door de gemeente. De gemeente vergoedt de goedkoopste passende oplossing. Welke oplossing dat is, hangt af van uw situatie. Wilt u een duurdere rolstoel? Dan moet u zelf bijbetalen.

Sportrolstoel

Een sportrolstoel is een speciale rolstoel, geschikt om mee te sporten. Meestal is de sportrolstoel een extra rolstoel naast uw gewone rolstoel. Maar er zijn ook rolstoelen die u zowel voor sport als in en om het huis kunt gebruiken.

Heeft u voor het beoefenen van uw sport een rolstoel nodig, dan kunt u contact opnemen met het Sociaal Loket om dit te melden. Besluit de gemeente dat u recht heeft op een sportrolstoel, dan krijgt u een persoonsgebonden budget (pgb). Het pgb is bedoeld voor de aanschaf van de rolstoel en de kosten van reparatie en kan eens in de 3 jaar worden verstrekt. Het pgb bestaat uit een bedrag dat geschikt is voor een sportrolstoel voor recreatiesport. Wilt u een speciale, duurdere sportrolstoel dan moet u de extra kosten zelf betalen.

Natuurlijk kunt u ook zelf een sportrolstoel aanschaffen. Tip: er zijn veel tweedehands sportrolstoelen te koop via internet.

Informatie en advies

Voor hulp bij het kiezen van de juiste rolstoel, kunt u terecht bij:

Buggy's en duwwandelwagens

Buggy's en duwwandelwagens voor kinderen met een beperking die alleen zittend kunnen worden vervoerd, vallen ook onder de rolstoelvoorzieningen van de gemeente. Een buggy of wandelwagen die u aanschaft bij de geboorte van uw kind valt hier niet onder, omdat deze aankoop algemeen gebruikelijk is.

Voor meer informatie kunt u terecht bij het Sociaal Loket.