Een rolstoel voor tijdelijk gebruik kunt u lenen bij de thuiszorgwinkel. Heeft u langdurig een rolstoel nodig, dan komt u misschien in aanmerking voor een vergoeding via de gemeente.

Een rolstoel kiezen

Op de website Hulpmiddelenwijzer.nl vindt u een overzicht van de verschillende soorten rolstoelen. U kunt ook eens gaan kijken bij een organisatie die rolstoelen verkoopt of uitleent, bijvoorbeeld de thuiszorgwinkel. Winkels in de buurt waar u terechtkunt:

  • Medipoint (uitleen, thuiszorgwinkel in Hoofddorp en Amstelveen)

Op de website Check je zit vindt u informatie over wat goed zitten en rijden in een rolstoel is. U leest er meer over een goede houding in de rolstoel en het kiezen van een geschikte rolstoel.

Rolstoel voor school of werk

Als u een rolstoel of ander loophulpmiddel nodig heeft voor school of werk, dan kunt u een aanvraag doen bij het UWV.

Rolstoel voor tijdelijk gebruik

Heeft u maximaal 6 maanden een rolstoel nodig? Dan kunt u een rolstoel lenen bij de thuiszorgwinkel. Dit wordt vaak vergoed door de zorgverzekering. De thuiszorgwinkel moet dan wel een contract hebben met uw zorgverzekeraar. Meestal is het lenen van een rolstoel dan gratis.

Gaat u naar een andere leverancier, dan moet u misschien een deel zelf betalen. Informeer daarom van tevoren bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Af en toe een rolstoel lenen

In veel gemeentes bestaan uitleenpunten waar u terecht kunt voor het lenen van een rolstoel. Bijvoorbeeld in het winkelcentrum, bij de supermarkt of in het verzorgingshuis. U leent de rolstoel dan maar kort, bijvoorbeeld voor een paar uur of voor een dag.

Bij langdurig gebruik: rolstoel via de gemeente

U kunt via de gemeente een rolstoel vergoed krijgen wanneer u deze in het dagelijks leven nodig heeft om mobiel te blijven. Deze vergoeding komt vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die ervoor zorgt dat mensen zelfstandig kunnen blijven en mee kunnen doen aan de samenleving. Uw klachten moeten medisch aantoonbaar zijn en u moet de rolstoel langdurig nodig hebben.

U kunt contact opnemen met het Sociaal Loket om een melding te doen voor de Wmo.

Doet u een melding bij de gemeente voor ondersteuning uit de Wmo, dan krijgt u een uitnodiging voor een keukentafelgesprek. Tijdens het gesprek bespreekt u samen met de klantmanager van het Sociaal Loket uw situatie. Hij of zij bekijkt welke oplossingen er mogelijk zijn. Dat kan een rolstoel zijn, maar ook een ander hulpmiddel of andere hulp.

Meer lezen over melding doen voor Wmo-ondersteuning.

Vergoeding bij langdurig gebruik

Krijgt u via de gemeente een rolstoel voor langdurig gebruik, dan betaalt u geen eigen bijdrage. Dit is vastgelegd in de Wmo.

Dat betekent niet dat elke rolstoel volledig wordt vergoed door de gemeente. De gemeente vergoedt de goedkoopste passende oplossing. Welke oplossing dat is, hangt af van uw situatie. Wilt u een duurdere rolstoel? Dan moet u zelf bijbetalen.

Sportrolstoel

Een sportrolstoel is een speciale rolstoel, geschikt om mee te sporten. Meestal is de sportrolstoel een extra rolstoel naast uw gewone rolstoel. Maar er zijn ook rolstoelen die u zowel voor sport als in en om het huis kunt gebruiken. Scouters.nl heeft voor de handbewogen rolstoelen een keuzehulp gemaakt waarin u kunt opzoeken welke sporten u met een rolstoel kunt doen en welke rolstoel daarbij past.

Kunt u alleen met een rolstoel aan sport doen, dan kunt u contact opnemen met het Sociaal Loket om dit te melden. Besluit de gemeente dat u recht heeft op een sportrolstoel, dan krijgt u een financiƫle tegemoetkoming. Dit geldbedrag is bedoeld voor het kopen van de rolstoel en de kosten van reparatie. U kunt de tegemoetkoming eens in de 3 jaar krijgen. Deze tegemoetkoming is geschikt om een sportrolstoel voor recreatiesport mee te kopen. Wilt u een speciale, duurdere sportrolstoel? Dan moet u de extra kosten zelf betalen.

Natuurlijk kunt u ook zelf een sportrolstoel aanschaffen. Tip: er zijn veel tweedehands sportrolstoelen te koop via internet.

Informatie en advies

Voor hulp bij het kiezen van de juiste rolstoel, kunt u terecht bij:

Buggy's en duwwandelwagens

Buggy's en duwwandelwagens voor kinderen met een beperking die alleen zittend kunnen worden vervoerd, vallen ook onder de rolstoelvoorzieningen van de gemeente. Een buggy of wandelwagen die u aanschaft bij de geboorte van uw kind valt hier niet onder, omdat deze aankoop algemeen gebruikelijk is.

Voor meer informatie kunt u terecht bij het Sociaal Loket.

Hulpaanbod

Hulpmiddelen: rolstoel

XL rolstoel, gebruikersgewicht tot 170 kg

Op zoek naar een complete,  XL rolstoel  voor een mooie...

Rolstoel, opvouwbaar en lichtgewicht

B&S heeft in haar programma diverse rolstoelen opgenomen. Bent...

Organisaties

Hulpmiddelenleverancier

Fietsen op Maat

 020-77 74 075 fietsenopmaat.comWesterdok 3781013BHAmsterdam

STA Orthopaedie

 020-34 54 848 staorthopaedie.nlMax Havelaarlaan 6491183NDAmstelveen

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod