Vervoer

Speciaal taxivervoer

Heeft u een beperking? Kunt u zelf niet fietsen of autorijden? En kunt u ook niet meer gebruik maken van het openbaar vervoer? Dan komt u misschien in aanmerking voor speciaal taxivervoer.

Wmo-vervoer

Wmo-vervoer is vervoer tot deur tot deur binnen een gebied van 25 kilometer rondom uw woonadres. U kunt er gebruik van maken als u vanwege uw gezondheid niet met het openbaar vervoer kunt reizen. Uw leeftijd speelt hierbij geen rol.

Voor meer informatie over het Wmo-vervoer kunt u contact opnemen met het Sociaal Loket. Het Sociaal Loket denkt met u mee over oplossingen. Dat kan ook hulp van bekenden of vrijwilligers zijn.

Als blijkt dat Wmo-vervoer in uw situatie de best passende oplossing is, dan krijgt u een Wmo-vervoerspas. Dit is uw vervoersbewijs als u met de taxi van het Wmo-vervoer reist.

Voor het Wmo-vervoer betaalt u een bijdrage per rit. Deze wordt automatisch afgeschreven door het taxibedrijf (Munckhof Taxi Services). Op de website van de gemeente kunt u meer lezen over de ritbijdrage, de vervoerspas en het reserveren van ritten voor Wmo-vervoer.

Valys

Wilt u langere afstanden reizen, dan kan dat met Valys. Valys is bovenregionaal vervoer: meer dan 5 OV-zones vanaf uw woonadres. U kunt met Valys ook een treinreis met een taxirit combineren.

Om met Valys te kunnen reizen heeft u een Valys-pas nodig. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u één van de onderstaande documenten hebben:

  • Een Wmo-vervoerspas
  • Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op een rolstoel of scootmobiel via de Wmo
  • Een gehandicaptenparkeerkaart van de gemeente
  • Een OV-Begeleiderskaart

Als u deze documenten niet heeft: een verklaring van de gemeente waarin wordt uitgelegd dat u Valys nodig heeft.
Het aanvraagformulier voor de Valys-pas kunt u downloaden op de website van Valys.

U kunt ook bellen met Valys via telefoonnummer 0900-9630.

Kilometerbudget

Met een Valys-pas kunt u een bepaald aantal kilometers tegen een laag tarief reizen. Dit heet het Persoonlijk Kilometerbudget (PKB). Voor de kilometers die u buiten dit budget reist, betaalt u het standaardtarief.

Het kan zijn dat u vanwege uw situatie recht heeft op extra kilometers met korting. Dit heet het Hoog Persoonlijk Kilometerbudget. Op de website van HoogPKB kunt u nagaan of u hier recht op heeft.

Zie ook