Werk, geld en uitkering

Schuldhulpverlening

Wanneer u er niet uitkomt met uw schuldeisers, kunt u schuldhulpverlening vragen bij de gemeente Uithoorn. Hiervoor kunt u contact opnemen met het Sociaal Loket. Voor schuldhulpverlening van de gemeente komt u in aanmerking als u (dreigende) schulden heeft die u niet zelf kunt oplossen. Komt u ervoor in aanmerking, dan is de ondersteuning gratis.

U kunt ook eerst eens binnenlopen bij het gratis juridisch spreekuur van Vita Welzijn en Advies. U kunt ook telefonisch advies inwinnen bij het Juridisch Loket: 0900-8020 (25 ct. per minuut).

Schuldhulpverlening via de gemeente Uithoorn

Heeft u zich aangemeld bij het Sociaal Loket, dan krijgt u binnen 4 weken een eerste gesprek met een medewerker van Het Sociaal Loket. Daarin wordt bekeken wat de problemen zijn en hoe die het beste kunnen worden opgelost.

Is de uitkomst dat er een schulphulpverleningstraject nodig en mogelijk is, dan brengen medewerkers van de gemeente uw schulden in kaart en treffen een regeling met uw schuldeisers. Een hulpverleningstraject duurt meestal een aantal jaren.

Budgetbegeleiding

Daarnaast krijgt u de begeleiding die u nodig heeft om uw geldzaken weer zelf op orde te houden. Bijvoorbeeld persoonlijke uitleg of een cursus. Dit heet budgetbegeleiding. Het uiteindelijke doel is dat u uw geldzaken weer onder controle hebt en zonder schulden verder kunt.

Budgetbeheer

Soms is het nodig dat u (tijdelijk) hulp krijgt bij het beheren van uw inkomen. U wordt dan aangemeld bij een budgetbeheerder. De budgetbeheerder zorgt er voor dat uw vaste lasten van dit inkomen betaald worden. Elke week of maand krijgt u een deel van uw inkomen om boodschappen van te doen. Is er meer financiƫle ondersteuning nodig dan alleen het betalen van de vaste lasten, dan kan beschermingsbewind worden aangevraagd. Een beschermingsbewindvoerder zorgt voor het beheer van het geld en de goederen en regelt onder meer de belastingaangiftes

Zie ook