Volg een online training!

In Nederland stijgt het aantal mensen met dementie: van zo’n 290.000 nu naar ruim 500.000 in 2040. Veel mensen met dementie wonen een aantal jaren nog gewoon thuis en doen mee aan het openbare leven. Ze stappen in de bus, doen boodschappen of drinken ergens een kopje koffie. Daarom helpt het als zoveel mogelijk mensen dementie herkennen, én weten hoe ze iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of voor een mantelzorger.

GOED omgaan met dementie

Op de website ‘Samen dementievriendelijk’ kunt u online gratis trainingen volgen over dementie. In de training GOED omgaan met dementie leert u bijvoorbeeld hoe u dementie bij iemand kunt herkennen, hoe u contact kunt maken en hoe u mensen met dementie op een goede manier kunt helpen. GOED staat voor:

  • Gerust stellen
  • Oogcontact maken
  • Even meedenken
  • Dankjewel

Op Samen dementievriendelijk staan ook 12 trainingen voor specifieke beroepsgroepen. Bijvoorbeeld voor thuiszorgmedewerkers, taxichauffeurs en baliemedewerkers van gemeenten. De trainingen duren ongeveer 15 minuten.

Live groepstrainingen

Samen dementievriendelijk biedt ook live online groepstrainingen aan (via Microsoft Teams) voor medewerkers van bedrijven, gemeenten en vrijwilligers van verenigingen. Tijdens zo’n training wordt in 1,5 uur dieper ingegaan op het herkennen van dementie en het werken met de GOED-methode. Zodra de coronamaatregelen het weer toelaten, kunnen zulke trainingen ook op locatie gegeven worden. Commerciële partijen betalen 75 euro, voor overige partijen is het gratis.

Samen dementievriendelijk is een initiatief van Alzheimer Nederland en het ministerie van Volksgezondheid.

Meer tips voor de omgang

Samen dementievriendelijk heeft ook een lijst met tips hoe u goed kunt omgaan met iemand die dementie heeft. En kent u de 10 meest voorkomende symptomen al? Op de website van Alzheimer Nederland leest u welke dat zijn.

Vind informatie, tips en dementiezorg via Uithoornhelpt.nl

Op zoek naar meer informatie en tips over dementie herkennen, omgaan met mensen met dementie, hulp voor mantelzorgers en professionele zorg? U vindt het op deze website.

Vergelijk hulpaanbod