Vrijwilligerswerk

Toestemming voor vrijwilligerswerk vanuit een uitkering

U heeft een uitkering en u wilt graag vrijwilligerswerk doen. Dan moet u met een aantal dingen rekening houden.

Mag ik vrijwilligerswerk doen?

Meestal mag u gewoon vrijwilligerswerk doen, maar niet in alle gevallen. Dat hangt af van de uitkering die u heeft:

 • WW, bijstand, IOAW, IOAZ
  Heeft u een WW-uitkering of een uitkering van deĀ gemeente (bijstand, IOAW, IOAZ)? Vraag eerst toestemming als u vrijwilligerswerk wilt doen. Vrijwilligerswerk kost namelijk tijd en dat mag er niet toe leiden dat u minder gaat solliciteren of dat het uw re-integratie in de weg zit. Vrijwilligerswerk dat u buiten normale werktijden om doet, zal meestal geen probleem zijn. Toestemming vraagt u aan uw contactpersoon bij UWV of het Sociaal Loket. Doe dit minimaal een maand voordat u met het werk begint. U weet dan waar u aan toe bent.
 • Arbeidsongeschiktheidsuitkering
  Heeft u een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WGA, IVA, WAO, Waz of Wajong)? Dan mag u meestal wel vrijwilligerswerk doen. In sommige gevallen moet u het werk wel melden bij UWV:
  - Als u een WGA-uitkering heeft of een nieuwe Wajong-uitkering.
  - Als u vrijwilligerswerk gaat doen omdat het beter gaat met uw gezondheid.
  - Als u een re-integratietraject volgt.

Het is moeilijk om te zeggen wanneer u het wel moet melden en wanneer niet. Dus voor de zekerheid kunt u het maar het beste altijd melden aan UWV.

Meer informatie bij Steunpunt Vrijwilligerswerk

Heeft u vragen over de regels rondom vrijwilligerswerk dan kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk. Via vrijwilligerswerk@stdb.nl of telefonisch via 0297 230280. Het Steunpunt is bereikbaar van maandag tot en met donderdag.

Op de website van het Steunpunt Vrijwilligerswerk kunt u ook meer informatie vinden over rechten en plichten bij vrijwilligerswerk en over de regels rondom onkostenvergoedingen.

Het Steunpunt Vrijwilligers is onderdeel van Uithoorn voor Elkaar. Verschillende organisaties op het gebied van welzijn in Uithoorn werken hier samen om u zo snel mogelijk op weg te helpen met uw vragen en ideeën. Heeft u een vraag over vrijwilligerswerk of wilt u iets organiseren? Loop eens binnen op het wekelijkse spreekuur of neem contact op per telefoon of e-mail.